4 Temmuz 2018 Çarşamba

Sami Paşazade Sezai – Sergüzeşt

Sami Paşazade Sezai – Sergüzeşt
Tanzimat dönemi yazarlarından olan Sami Paşazade Sezai’nin Sergüzeşt adlı eserini okudum arkadaşlar. Yazarın tek romanı olan Sergüzeşt, romantizmden realizme geçişi sağlayan eserlerden biri olarak gösteriliyor. Sergüzeşt Sultan II. Abdülhamit devrinde yazılan ve esaret sistemine karşı çıkılan bir eser olduğu için o günün şartlarında yazarın bir süre göz hapsinde tutulmasına ve Paris’e kaçmasına neden olmuştur.
Kitabın konusu tamamen esarettir. Esir konumunda bulunan Dilber’in hikayesi anlatılıyor kitapta… Kafkasya’dan esir alınan dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun başından geçenler ve yaşadığı hazin öykü işlenmiş. Edebiyatımızın ilk gerçekçi romanlarından birisi olan Sergüzeşt’te yazar, esaret ve insan ticareti konusunu işlemiş ve eleştirmiştir. Osmanlı’da burjuvazi sınıfı ile genç nesil arasında yaşanan esaret sistemi karşıtı ve özgürlükçü tartışmalar kitapta kendini gösteriyor.
Gerçek hayattan esinlenilen romanda kader vurgusu sık sık sayfalara dökülürken, zenginlik eleştirileri dikkat çekiyor. Osmanlı’nın son dönemlerinde ortaya çıkan sınıf farklılıkları ve toplum yaşamı arasındaki uçurumlar da yine romanda sıkça vurgulanıyor. Yazarın dili gayet sade biçimde okura ulaştırılırken, yazarın mekan tasvirleri ise gayet iyi yansıtılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRK EDEBİYATINDA SANATÇILARIN UNVANLARI

TÜRK EDEBİYATINDA SANATÇILARIN UNVANLARI Istırap şairi: Fuzuli, Sultanü’ş-şuara (şairler sultanı): Baki Hiciv üstadı: Nefi ...